...............SELAMAT DATANG KE LAMAN PENDIDIKAN CIKGUJUMRAH.COM..................................................................................KONGSIKAN SUPAYA LEBIH RAMAI MENDAPAT MANFAATNYA......................................

Monday, January 30, 2023

DSKP 2023 BAHASA IBAN / KADAZANDUSUN / SEMAI

 





BAHASA SEMAI

Tahun 1

Tahun 2

Tahun 3

Tahun 4

Tahun 5

Tahun 6



BAHASA KADAZANDUSUN

Tahun 1

Tahun 2

Tahun 3

Tahun 4

Tahun 5

Tahun 6



BAHASA IBAN

Tahun 1

Tahun 2

Tahun 3

Tahun 4

Tahun 5

Tahun 6


Selamat Mendownload...

RPT TERKINI SESI PERSEKOLAHAN 2023/2024

 
Assalamualaikum dan Salam Sejahtera....


Seperti yang dijanjikan...

Cikgu Jumrah ingin kongsikan Rancangan Pengajaran Tahunan untuk rujukan para guru khususnya dalam menjalankan PdP bagi sesi persekolahan 2023/2024.


Boleh download mengikut mata pelajaran dan Tahun yang diajar.

💥 Kongsikan agar lebih ramai yang dapat manfaatnya


PRASEKOLAH

Pendidikan Islam


TAHUN 1

Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Matematik

Mathematics (DLP)

Sains

Science (DLP)

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan

Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik



TAHUN 2

Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Matematik

Mathematics (DLP)

Sains

Science (DLP)

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan

Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik



TAHUN 3

Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Matematik

Mathematics (DLP)

Sains

Science (DLP)

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan

Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik



TAHUN 4

Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Matematik

Mathematics (DLP)

Sains

Science (DLP)

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan

Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik

Reka Bentuk & Teknologi (RBT)

Sejarah



TAHUN 5

Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Matematik

Mathematics (DLP)

Sains

Science (DLP)

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan

Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik

Reka Bentuk & Teknologi (RBT)

Sejarah



TAHUN 6

Bahasa Melayu

Bahasa Inggeris

Matematik

Mathematics (DLP)

Sains

Science (DLP)

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan

Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik

Reka Bentuk & Teknologi (RBT)

Sejarah


SELAMAT MENDOWNLOAD


Untuk mendapatkan DSKP terkini 2023, boleh klik pada pautan berikut:


DSKP 2023

DSKP BAHASA IBAN/KADAZANDUSUN/SEMAI/SJKC/SJKT



Sunday, January 29, 2023

DSKP 2023 - DOKUMEN STANDARD KURIKULUM DAN PENTAKSIRAN TERKINI

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Sesi persekolahan 2023/2024 tidak lama lagi akan berkunjung tiba..

Persiapkan DSKP terkini untuk simpanan dan rujukan para guru.

Cikgu Jumrah ingin berkongsi DSKP yang masih digunapakai untuk sesi persekolahan 2023/2024 akan datang untuk Prasekolah dan Tahun 1 hingga Tahun 6.

💥 Kongsikan agar lebih ramai yang dapat manfaatnya

💥  Muat turun mengikut mata pelajaran dan Tahun. Hanya scroll ke bawah saja


PRASEKOLAH


TAHUN 1

Bahasa Melayu                                 Bahasa Inggeris                                       Matematik

Mathematics (DLP)                   Sains                         Sains (DLP)

Pendidikan Islam                     Pendidikan Moral                         Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan           Pendidikan Seni Visual        Pendidikan Muzik        Bahasa Arab



TAHUN 2

Bahasa Melayu          Bahasa Inggeris          Matematik          Mathematics (DLP)

Sains          Sains (DLP)          Pendidikan Islam          Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani          Pendidikan Kesihatan          Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik          Bahasa Arab



TAHUN 3

Bahasa Melayu          Bahasa Inggeris          Matematik          Mathematics (DLP)

Sains          Sains (DLP)          Pendidikan Islam          Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani          Pendidikan Kesihatan          Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik          Bahasa Arab



TAHUN 4

Bahasa Melayu          Bahasa Inggeris          Matematik          Mathematics (DLP)

Sains          Sains (DLP)           Pendidikan Islam          Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani          Pendidikan Kesihatan          Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik          Bahasa Arab         Sejarah          Reka Bentuk & Teknologi (RBT)



TAHUN 5

Bahasa Melayu          Bahasa Inggeris          Matematik           Mathematics (DLP)

Sains          Sains (DLP)          Pendidikan Islam          Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani          Pendidikan Kesihatan           Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik          Bahasa Arab          Sejarah          Reka Bentuk & Teknologi (RBT)



TAHUN 6

Bahasa Melayu           Bahasa Inggeris           Matematik          Mathematics (DLP)

Sains          Sains (DLP)           Pendidikan Islam           Pendidikan Moral

Pendidikan Jasmani           Pendidikan Kesihatan            Pendidikan Seni Visual

Pendidikan Muzik            Bahasa Arab           Sejarah          Reka Bentuk & Teknologi (RBT)


Selamat mendownload...


Untuk dapatkan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) 2023 boleh klik pada pautan di bawah :


RPT 2023







Wednesday, January 25, 2023

PANDUAN PELAKSANAAN PDP BERASASKAN INKUIRI

 




Assalamualaikum dan salam Sejahtera...


Adakah anda seorang guru Sains?

atau Guru Matematik,,?

Ke Guru Sejarah...?

tak kisahlah anda guru apa sekali pun, tapi kalau dah nama guru, mesti akan cuba mempelbagaikan pendekatan dalam pengajaran kan...

Selalu tak amalkan PdP berasaskan Inkuiri..?

''..Maaf, saya tak pernah guna..."

"... ntah,,, saya tak faham pun..."

jawapan cliche jer kan.. heehehe

Meh lah saya cerita sikit apa itu Inkuiri... 

PdP berasaskan Inkuiri tu menggalakkan murid meneroka, menyiasat dan mencari tau sendiri bagaimana proses atau kronolgi sesuatu kenyataan/jawapan...

Ini dapat menggalakkan murid mendapatkan maklumat melalui pengalaman mereka sendiri, secara tidak langsung mereka dapat mengintegrasikan kemahiran mereka melalui penerokaan yang mereka jalankan.

Link untuk muat turun ada di bawah ...




Jemput download 


Semoga bermanfaat


Friday, January 13, 2023

INLAB Senz - Projektor Terbaik untuk Guru

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera...


Psssttt...!!  Psssttt...!!  Psssttt...!!  

...........

Pernah tak waktu korang nak kena observe nak prepare macam2...

kena buat presentation baru gempak...!!

kena ada unsur teknologi...!!

kena ada paparan dan bunyi2 yang menarik..!!

Barulah kena dengan PAK21 kan...

Murid2 mudah faham, Cikgu2 pun gembira...


Ada kajian tau pasal pendekatan yang digunakan oleh guru dapat membantu pemahaman dan penguasaan murid terhadap pembelajaran mereka. Kena cari sendirilah yang tu... Kali ini Cikgu Jumrah ingin berkongsi tentang satu alat atau medium yang sangat-sangat SYOOOOKKK dan memudahkan para guru khususnya dalam pengajaran mereka...

Baca tajuk pun dah tau kan... ha...!!! itulah tu...

Cikgu Jumrah tak nak sembang banyak, korang baca ja kelebihan dan sebab-sebab kenapa korang kena ada SENZ by INLAB ini :


Kenapa kena ada  SENZ by INLAB..???

🖍 Senang dan mudah nak pasang

🖍 Resolusi Full HD. Pasang kat kelas yang tak ada langsir atau kelas yang luas dan cerah pun jelas dan terang lagi paparan.

🖍 Jarak paparan lebih 8 meter. Semakin jauh maknanya semakin besar lah paparan dan kualiti paparan sangat menajubkan walaupun jarak yang jauh.

🖍 Tersedia dengan speaker... so... tak perlu bawa speaker masuk kelas sebab sound dia memang awesome..!! Kelas 3 bay pun tak ada masalah.. Audio Dolby certified kot...!! Kalau tengok movie macam tengok kat pawagam tau...

🖍  Menggunakan Android untuk sistem operasi. Ini bermakna boleh download apps yang boleh membantu pengajaran guru.

🖍 Screen Mirroring untuk pengguna iOS dan Android sangat membantu. So, boleh mengajar menggunakan telefon/tab/iPad tanpa sambungan wayar dan juga ianya sangat praktikal dan mobile.

🖍 Remote control yang comel dan mudah digunakan.



Dengan semua kelebihan yang Cikgu Jumrah nyatakan ini, korang memang tak rugi jika memiliki SENZ by INLAB ini. Bawa SENZ dan telefon pun boleh menjadikan pengajaran cikgu-cikgu menjadi GEMPAK...!! Sesuai sangat dengan tema mereka BE MINIMAL. Bawa 1 barang ja masuk kelas, macam2 fungsi yang cikgu-cikgu khususnya boleh guna.


Jom tonton video Cikgu Jumrah unboxing dan pasang SENZ by INLAB 



Nak beli ..???

Klik link di bawah ini :

Website Inlab Malaysia

Official Website - https://inlab.com.my/products/inlab-senz Official Shopee - https://shope.ee/8zVy4WmnFZ Official Lazada - https://s.lazada.com.my/s.fjRBK

#INLAB #SENZbyINLAB #smartprojector

Sebarang maklumat lanjut boleh imbas QR Kod di bawah ini.

Terima Kasih

Tuesday, January 10, 2023

SKOR CEMERLANG UASA [Ujian Akhir Sesi Akademik] SIRI 12 & 13

 Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera



SKOR CEMERLANG UASA [Ujian Akhir Sesi Akademik] anjuran Akademi Youtuber dengan kerjasama JPN Sabah akan diadakan mengikut ketetapan berikut :


10 JANUARI 2023 (SELASA)


[SIRI  12]

📚 Tajuk : Matematik Bahagian B

⏰ Masa : 8.00 - 9.00 malam

👩🏻‍🏫 Penceramah : Lusia Gampalid

🏫 Sekolah : SK Kota Marudu II, Sabah

✅ Pautan : https://www.youtube.com/watch?v=Cj2o4ktN6rw


[SIRI  13]

📚 Tajuk : Bahasa Melayu Bahagian D

⏰ Masa : 9.00 - 10.00 malam

👩🏻‍🏫 Penceramah : Nariza Masdar

🏫 Sekolah : SK Kangkar Pulai, Johor

✅ Pautan : https://www.youtube.com/watch?v=oZ_ZIBpx-Hk


Rujuk JADUAL PENUH di pautan :

https://www.akademiyoutuber.com/2023/01/live-skor-uasa-sekolah-rendah-anjuran.html


✅ E-sijil disediakan kepada semua peserta pada penghujung siri program


#AkademiYoutuber

#JPNSabah

#UASASekolahRendah

Thursday, January 5, 2023

🔴 [LIVE] SKOR CEMERLANG UASA SEKOLAH RENDAH



🔴 [LIVE] SKOR CEMERLANG UASA SEKOLAH RENDAH ANJURAN AKADEMI YOUTUBER DENGAN KERJASAMA JPN SABAH [SIRI 2 DAN SIRI 3] 

Assalamualaikum wbt & Salam Sejahtera


SKOR CEMERLANG UASA [Ujian Akhir Sesi Akademik] anjuran Akademi Youtuber dengan kerjasama JPN Sabah akan diadakan mengikut ketetapan berikut : 


05 JANUARI 2023 (KHAMIS)


[SIRI  2]

📚 Tajuk : Matematik Bahagian A

⏰ Masa : 8.00 - 9.00 malam

👩🏻‍🏫 Penceramah : Cikgu Lusia Binti Gampalid

🏫 Sekolah : SK Kota Marudu II, Kota Marudu, Sabah

✅ Pautan : https://www.youtube.com/watch?v=tu4ZxfD_CQk


[SIRI  3]

📚 Tajuk : Bahasa Melayu Bahagian D

⏰ Masa : 9.00 - 10.00 malam

👩🏻‍🏫 Penceramah : Cikgu Nariza binti Masdar

🏫 Sekolah : SK Kangkar Pulai, Johor

✅ Pautan : https://www.youtube.com/watch?v=Sy1xWSC8fcA


Rujuk JADUAL PENUH di pautan : 

https://www.akademiyoutuber.com/2023/01/live-skor-uasa-sekolah-rendah-anjuran.html


✅ E-sijil disediakan kepada semua peserta pada penghujung siri program


#AkademiYoutuber

#JPNSabah

#UASASekolahRendah

AKADEMI YOUTUBER MALAYSIA

Tentang Saya

Seorang yang mudah menerima perubahan sekeliling, mesra dan ceria. Sikap ingin tahu, suka mencuba dan bereksperimen menjadikan inovasi sebagai satu medium untuk membantu murid-murid khususnya. Yakin dan berani mencuba dalam apa juga bidang termasuklah bidang yang baru dan terkini. Kreatif dan Inovatif telah terbukti menjadi sebahagian daripada resipi kejayaan menjadi Guru Inovasi pelbagai pertandingan yang diikuti. Suka dan gemar berkongsi maklumat terutamanya dalam bidang pendidikan menjadikan semangat dalam berkarya.