Monday, September 15, 2014

SEBATIAN ORGANIK

Sebatian kimia dibahagikan kepada sebatian organik dan sebatian bukan organik. Pembahagian sebatian kimia kepada sebatian organik dan sebatian bukan organik berdasarkan sumber sebatian-sebatian tersebut. Sumber sebatian organik ialah benda-benda hidup iaitu haiwan dan tumbuhan. Sebatian organik ialah sebatian yang mengandungi unsur karbon yang terikat melalui ikatan kovalen kpd unsur-unsur lain seperti hidrogen, oksigen, halogen, nitrogen, sulfur atau fosforus.
Antara sifat umum sebatian organik ;
      Terdiri drp molekul-molekul kovalen
      Maka ia menunjukkan sifat-sifat umum sebatian kovalen:
     Takat lebur dan didih yg rendah.
     Tidak mengkonduksi elektrik dalam semua keadaan fizik.
     Biasanya tidak larut dalam air tetapi larut dalam pelarut organik ( cth : eter & alkohol).


Karbohidrat ialah sebatian organik yang mengandungi karbon, hidrogen dan oksigen dalam nisbah 1:2:1, masing-masing. Karbohidrat terdiri daripada kanji, gula dan selulosa. Makanan yang mengandungi karbohidrat ialah nasi, ubi kentang, roti, gula dan pisang. Karbohidrat juga boleh dikategorikan kepada karbohidrat ringkas (iaitu monasakarida dan disakarida) seperti gula, kek dan buah-buahan; dan karbohidrat kompleks (iaitu polisakarida) seperti kanji, pasta, roti, bijirin sarapan dan lain-lain lagi. 

Karbohidrat seperti gula dan kanji membekalkan sumber tenaga utama dalam menjalankan aktiviti harian manakala serat membantu merangsang tindakan di usus. Setiap satu gram karbohidrat menyumbangkan sebanyak empat kalori.

No comments:

Post a Comment

MUKA DEPAN/ DIVIDER/ KOMPONEN MYPORTFOLIO

  Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Sekarang tengah sibuk isi myPortfolio di dalam HRMIS kan..?  Nantikan video tutorial yang saya akan ko...