Saturday, January 16, 2021

RPT PENJAJARAN 2021 - RANCANGAN PENGAJARAN TAHUNAN BAGI SESI PERSEKOLAHAN 2021

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera



Cikgu Jumrah ingin berkongsi RPT yang terkini mengikut Tahun. 

Perkongsian ini diperoleh daripada group yang terdapat dalam telegram. 

Untuk mendapatkan secara pantas dan terawal, cikgu-cikgu boleh join


Berikut RPT yang boleh diubahsuai dalam format Word :
Sila kongsikan posting ini supaya lebih ramaI yang mendapat manfaatnya...



TAHUN 1



BAHASA ARAB





PENDIDIKAN ISLAM








TAHUN 2



BAHASA ARAB













TAHUN 3



BAHASA ARAB













TAHUN 4



BAHASA ARAB















TAHUN 5




TAHUN 6



Selamat mendownload ya... Sebelum tu, sebagai tanda sokongan rakan-rakan semua, jemput SUBSCRIBE, LIKE, SHARE DAN KOMEN 
di





terima kasih

DOKUMEN PENJAJARAN PENDIDIKAN KHAS BAGI SESI PERSEKOLAHAN 2021

 PENGENALAN

Panduan Penjajaran Kurikulum Pendidikan Khas 2.0 ini disediakan bertujuan untuk memberi panduan kepada guru pendidikan khas dalam menjajarkan kandungan kurikulum pendidikan khas . Panduan ini boleh digunakan di Sekolah Pendidikan Khas dan Program Pendidikan Khas Integrasi (PPKI). Bagi Program Pendidikan Inklusif (PPI) guru boleh mengguna pakai penjajaran kurikulum arus perdana. Panduan penjajaran kandungan kurikulum pendidikan khas yang disediakan diharap dapat membantu guru Pendidikan Khas dalam merangka aktiviti pengajaran dan pembelajaran (PdP) sama ada di dalam bilik darjah atau luar bilik darjah. Guru digalakkan untuk menggunakan kaedah pengajaran dan pembelajaran (PdP) mengikut kesesuaian dan keperluan Murid Berkeperluan Khas (MBK). Penjajaran kurikulum ini juga memberi ruang kepada guru Pendidikan Khas untuk melaksanakan kurikulum secara fleksibel seperti yang dinyatakan di dalam Peraturan Pendidikan (Pendidikan Khas) 2013.

OBJEKTIF

 Panduan Penjajaran Kurikulum Pendidikan Khas 2.0 ini disediakan bagi mencapai objektif berikut: i. Menjelaskan konsep fleksibiliti dalam pelaksanaan kurikulum pendidikan khas. ii. Menjelaskan kaedah pelaksanaan penjajaran kurikulum 2.0 bagi pendidikan khas. iii. Menjelaskan cadangan dan strategi bagi merancang PdP yang bersesuaian bagi MBK.

FOKUS

Fokus penjajaran kurikulum pendidikan khas 2.0 ini adalah membantu guru pendidikan khas merancang PdP melalui penyusunan semula kandungan, pedagogi serta pentaksiran berdasarkan hasil pembelajaran yang dihasratkan bagi memenuhi keperluan khusus MBK dalam apa jua keadaan.


Download Bahan-Bahan Sokongan Berikut :


GARIS PANDUAN KONSEP PENJAJARAN

KSSRPK TAHUN 1

KSSRPK TAHUN 5

PANDUAN PENJAJARAN KURIKULUM PENDIDIKAN KHAS 2.0


Jangan lupa share untuk membantu rakan-rakan guru yang lain.

Selamat mendownload ya... Sebelum tu, sebagai tanda sokongan rakan-rakan semua, jemput SUBSCRIBE, LIKE, SHARE DAN KOMEN 
di

terima kasih

DOKUMEN PENJAJARAN 2.0 BAGI TAHUN 2021 (DKP 2.0)

 Berikut disertakan DKP 2.0 untuk sesi persekolahan 2021 mengikut tahun.

Bahan ini digunakan untuk menjadi rujukan dalam menghasilkan RPT 2021.


Selamat mendownload ya... Sebelum tu, sebagai tanda sokongan rakan-rakan semua, jemput SUBSCRIBE, LIKE, SHARE DAN KOMEN 
di

terima kasih


TAHUN 1

Bahasa Melayu SK

Bahasa Melayu SJK

Bahasa Inggeris SK

Bahasa Inggeris SJK

Bahasa Cina SK

Bahasa Cina SJK

Bahasa Tamil SK

Bahasa Tamil SJK

Matematik

Sains

Bahasa Arab

Bahasa Iban

Bahasa Kadazandusun

Bahasa Semai

PSV

Pendidikan Muzik

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

PJPK


TAHUN 2

Bahasa Melayu SK

Bahasa Melayu SJK

Bahasa Inggeris SK

Bahasa Inggeris SJK

Bahasa Cina SK

Bahasa Cina SJK

Bahasa Tamil SK

Bahasa Tamil SJK

Matematik

Sains

Bahasa Arab

Bahasa Iban

Bahasa Kadazandusun

Bahasa Semai

PSV

Pendidikan Muzik

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

PJPK


TAHUN 3

Bahasa Melayu SK

Bahasa Melayu SJK

Bahasa Inggeris SK

Bahasa Inggeris SJK

Bahasa Cina SK

Bahasa Cina SJK

Bahasa Tamil SK

Bahasa Tamil SJK

Matematik

Sains

Bahasa Arab

Bahasa Iban

Bahasa Kadazandusun

Bahasa Semai

PSV

Pendidikan Muzik

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

PJPK


TAHUN 4

Bahasa Melayu SK

Bahasa Melayu SJK

Bahasa Inggeris SK

Bahasa Inggeris SJK

Bahasa Cina SK

Bahasa Cina SJK

Bahasa Tamil SK

Bahasa Tamil SJK

Matematik

Sains

Bahasa Arab

Bahasa Iban

Bahasa Kadazandusun

Bahasa Semai

PSV

Pendidikan Muzik

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Sejarah

RBT

PJPK


TAHUN 5

Bahasa Melayu SK

Bahasa Melayu SJK

Bahasa Inggeris SK

Bahasa Inggeris SJK

Bahasa Cina SK

Bahasa Cina SJK

Bahasa Tamil SK

Bahasa Tamil SJK

Matematik

Sains

Bahasa Arab

Bahasa Iban

Bahasa Kadazandusun

Bahasa Semai

PSV

Pendidikan Muzik

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Sejarah

RBT

PJPK


TAHUN 6

Bahasa Melayu SK

Bahasa Melayu SJK

Bahasa Inggeris SK

Bahasa Inggeris SJK

Bahasa Cina SK

Bahasa Cina SJK

Bahasa Tamil SK

Bahasa Tamil SJK

Matematik

Sains

Bahasa Arab

Bahasa Iban

Bahasa Kadazandusun

Bahasa Semai

PSV

Pendidikan Muzik

Pendidikan Islam

Pendidikan Moral

Sejarah

RBT

TMK

Pendidikan Jasmani

Pendidikan Kesihatan 


Selamat Mendownload... Jangan lupa SHARE supaya memudahkan rakan-arkan guru yang lain.

Youtube Channel Cikgu Jumrah

 Salam Sejahtera..

Hai hampa....

lama tak bersiaran kan... maaflah.. kami dok kalut perabih tesis kami...

alhamdulillah dah siap dah dan dah hantar dah....

cuma lepas ni akan kena pebetui ja mana yg kena suruh pebetui oleh SV... 

Kami teringat kat pesan kawan kami... tiada yang sempurna..

So kalau hampa nak buat bagi sempurna, memamng tak jumpa... tapi kita boleh jadikan sempurna apabila kita dapat memenuhi kehendak orang yang menilai dan mengingingkan kesempurnaan.. 

hampa faham ka dak.. tak pa la.. kami pon jadi tak faham apa kami nak habaq..

hahahaha


Okey... 

Sebenarnya kami nak cerita, kami join satu akademi ni.. bukan akademi fantasia tau...

AKADEMI YOUTUBER guru Malaysia dengan kerjasama eDIDIK dan Kelab Guru Malaysia.


Hampa boleh intai2 portal AKADEMI YOUTUBER (AYU) kat link di bawah:

AKADEMI YOUTUBER.COM

Ada banyak video-video pengajaran guru-guru seluruh Malaysia mengikut subjek masing-masing. Dari sekolah rendah, sekolah menengah dan juga matrikulasi. Korang tengok sendiri lah...


Akademi ni membantu guru2 khasnya menghasilkan video untuk tontonan murid-murid dan guru-guru lain untuk membantu proses pengajaran dan pembelajaran murid khususnya...

So Cikgu Jumrah tidak ketinggalan...

Hampa tengok2 la dulu dalam channel youtube kite...

jangan lupa SUBSCRIBE, LIKE dan KOMEN tanda sokongan kalian terhadapa channel cikgu jumrah yer... mana yang tak kenal lagi siapa cikgu jumrah, hampa tgk video ni...

https://youtu.be/7lrI3-R1ouU


Terima kasih semua



RPT TAHUN 1 HINGGA TAHUN 5 SEMAKAN TERKINI SESI PERSEKOLAHAN 2022/2023

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera Seperti yang dijanjikan Cikgu Jumrah akan kongsikan Rancangan Pengajaran Tahunan (RPT) bagi sesi persek...